Centrale functie van Carnitine
Carnitine is een molecuul met een aantal eigenschappen van een vitamine. Carnitine wordt door ons lichaam gemaakt maar ook uit de voeding verkregen. Carnitine vormt een sleutelpositie bij onze vetverbranding, daarom zorgen onze nieren er voor dat er geen carnitine verloren gaat.De meeste cellen in ons lichaam gebruiken glucose en vetzuren als brandstof bij de productie van de bio-energie ATP. Onze spiercellen (dus ook de hartcellen) gebruiken voornamelijk vetzuren als brandstof, de hersencellen gebruiken voornamelijk glucose.
Vetzuren, een van de brandstoffen waaruit bio-energie wordt gemaakt, kunnen de membraan van de mitochondria (de energie centrales binnen in de cel) alleen passeren als zij een verbinding hebben gevormd met carnitine. Carnitine werkt hier als een soort van "shuttle treintje", het transporteert vetzuren die in de cel aanwezig zijn naar de mitochondria waar zij in bio-energie ATP kunnen worden omgezet. Bij dit proces wordt de carnitine molecuul weer vrij gemaakt waardoor het terug kan keren naar de cel om het volgende vetzuurmolecuul "op te halen".
Carnitine en levensverlenging
Carnitine voorkomt veroudering van mitochondria
Veel wetenschappers denken dat de kern van het verouderingsproces in de mitochondria, de energie productie, gezocht moet worden. State of the Art methoden voor levensverlenging richten zich daarom vaak op het zo lang mogelijk gezond houden van deze energiecentrales.Carnitine kan hier een belangrijke rol spelen. Carnitine is in staat om een groot aantal stoornissen, die hun oorsprong hebben in de mitochondria, en veroorzaakt worden door veroudering, te voorkomen of zelfs terug te draaien. Carnitine kan dus ingezet worden om de energiecentrales ook op latere leeftijd optimaal te laten werken. Daardoor kan een vermindering in de productie van ATP, een normaal gegeven bij veroudering, voorkomen worden.
Carnitine voorkomt dementie
In het jaar 2000 zijn er in Nederland ruim 210.000 mensen met dementie gediagnosticeerd. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat L-carnitine ingezet kan worden om zowel Alzheimer, een vorm van dementie, te voorkomen en de progressie van Alzheimer af te remmen. Ander onderzoek bevestigt deze resultaten.Bovendien tonen verschillende dierproeven aan dat carnitine hersencellen kan beschermen tegen verschillende degeneratieve aandoeningen.
Carnitine kan overgewicht helpen voorkomen
Mogelijk zou carnitinesuppletie overgewicht kunnen verminderen omdat vetzuren sneller kunnen worden verbrand en niet als vet opgeslagen worden. Carnitinesuppletie heeft alleen maar voordelen voor de gezondheid. Ik adviseer mensen met een moeilijk behandelbaar overgewicht een half jaar carnitinesuppletie toe te passen.Vermindering van overgwicht heeft positieve gevolgen voor onze gezondheid. Hierdoor wordt de kans op diabetes en hart en vaatziekten verminderd. De releatie tussen overgewicht en ziekten als diabetes en hart en vaatziekten zijn al jaren bekend. Volgens recent onderzoek blijkt echter dat overgewicht ook grote gevolgen heeft voor het functioneren van onze nieren en de kans op het verkrijgen van dikkedarmkanker vergroot.
Carnitine voorkomt of vertraagd de voortgang van al deze aandoeningen. Op deze manier levert carnitine opnieuw een bijdrage bij levensverlenging.
De juiste dosis
- Carnitine wordt slecht in het lichaam opgenomen. 1000 - 2000mg per dag is een goede dosis voor anti veroudering.
- Carnitine is als supplement erg duur. Het is echter ook via de huisarts op recept te verkrijgen. Helaas zijn niet alle huisartsen bereid om carnitine voor preventieve doeleinden voor te schrijven.
Referenties
Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.- Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L-carnitine and acetyl-L-carnitine metabolism
- Role of L-carnitine in metabolism, nutrition and therapy
- Carnitine
From Wikipedia, the free encyclopedia
- The universality of bioenergetic disease. Age-associated cellular bioenergetic degradation and amelioration therapy
- Oxidative damage and mitochondrial decay in aging
- Mitochondrial decay in aging
- In 2000 in totaal ruim 210.000 mensen met dementie
- Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of acetyl-L-carnitine versus placebo in the treatment of mild cognitive impairment and mild Alzheimer's disease
- Acetyl-L-carnitine: a drug able to slow the progress of Alzheimer's disease?
- A 1-year multicenter placebo-controlled study of acetyl-L-carnitine in patients with Alzheimer's disease
- Mechanisms of ischemic neuroprotection by acetyl-L-carnitine
- Levocarnitine administration in elderly subjects with rapid muscle fatigue: effect on body composition, lipid profile and fatigue
- What is the metabolic syndrome? Prediabetes and cardiovascular risk
- Renal disease in obesity: the need for greater attention
- Influence of obesity on the risk of developing colon cancer
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie