Wat is Melatonine
Pillie Willie donatie € 1,15
Extra Melatonine waar is dat goed voor?
Melatonine is niet alleen maar een slaapmiddel maar heeft bij regelmatig gebruik de volgende grote voordelen:- Het kan slapeloosheid, vooral bij ouderen genezen en verbetert de kwaliteit van de slaap aanmerkelijk. Er zijn geen bijwerkingen en het werkt veel beter dan reguliere slaapmiddelen.
- Melatonine is een zeer krachtige anti-oxidant, met name voor de hersenen en kan hierdoor schade en veroudering van de hersenen vertragen.
- Het verbetert de werking van het immuunsysteem aanzienlijk, vooral belangrijk voor mensen die ouder zijn dan veertig jaar.
- Het wordt in lage dosis preventief tegen kanker gebruikt en in hoge dosis bij de behandeling van kanker (metname borstkanker).
- Het vertraagt het verouderingsproces.
Melatonine het slaaphormoon
Melatonine de super anti-oxidant
Melatonine is tot nu toe de meest effectieve anti-oxidant die er bestaat. Dit komt omdat het melatonine molecuul klein is en doordat het zowel water- als vetoplosbaar is en de bloedhersenbarrière probleemloos passeert. Hierdoor is melatonine in principe in staat alle onderdelen van iedere cel, waar deze zich ook in het lichaam bevindt (ook in de hersenen), te bereiken. Het lijkt er op dat melatonine door deze eigenschappen een van de beste middelen is om het zenuwgestel tegen beschadiging, ziekte en veroudering te beschermen. De anti-oxidatieve werking van melatonine berust zowel op directe bestrijding van het gevaarlijke hydroxyl-radicaal als op stimulering van de activiteit van glutathion-peroxidase, het anti-oxidant-enzym dat een belangrijk voorstadium van het hydroxyl-radicaal (de gevaarlijkste vrije radicaal), waterstofperoxide omzet in water.Melatonine verbetert de werking van het immuunsysteem
Door Mocchegiani en anderen werd aangetoond dat bij oude muizen, waarbij gedurende langere tijd melatonine aan het nachtelijke drinkwater was toegevoegd, het gewicht van de thymus (die met het ouder worden sterk pleegt af te nemen) aanzienlijk groter was dan bij de evenoude onbehandelde muizen die als controlegroep fungeerden. De thymus is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en neemt bij oudere mensen in omvang en functie af. Mogelijk verhoogt melatonine de beschikbaarheid van zink. Dit werd tijdens het onderzoek van Mocchegiani bevestigd doordat in de melatonine-groep ook een hoger bloed-zinkniveau en een verbetering van de zinkbalans werden geconstateerd. Zink is een belangrijke stof voor het in stand houden van de thymus. Op grond van deze en andere gegevens nemen de onderzoekers aan dat het hormoon melatonine zijn regenererende werking op de thymus en het immuunsysteem uitoefent via beïnvloeding van het zinkmetabolisme. In dit verband wijzen ze erop dat met het ouder worden behalve het melatonine- ook het zinkniveau in het bloed daalt, en dat zinksuppletie bij oude muizen de werking van de thymus alsmede diverse immuunfuncties blijkt te verbeteren en het gewicht van de thymus kan vergroten. Mocchegiani en anderen komen tot de conclusie dat de op oudere leeftijd zo vaak optredende achteruitgang van immuunfuncties niet per se onvermijdelijk of onherstelbaar hoeft te zijn, maar mede afhankelijk is van hormonale en nutritionele factoren, en dat speciaal melatonine en zink in dit opzicht een belangrijke rol spelen.Melatonine beschermt tegen en vertraagt de voortgang van kanker!
Veel artsen in Europa schrijven patiënten met een verhoogt risico 10 - 50mg melatonine voor omdat er sterke aanwijzingen zijn dat melatonine kanker, en dan metname borstkanker, kan helpen voorkomen.Tevens is er door onderzoekers een verband gevonden tussen melatonineniveaus in het bloed en het voorkomen van borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen. Patiënten met een laag melatonineniveau hadden een grotere kans om borstkanker of prostaatkanker te ontwikkelen.
Melatonine wordt ook vaak toegepast ter ondersteuning van een chemotherapie. De melatonine zorgt er dan voor dat de vrije radicalen die in het lichaam ontstaan door de chemotherapie op een zeer effectieve manier worden geneutraliseerd.
Bovendien kan melatonine bescherming bieden tegen het ontstaan van tumoren omdat melatonine het DNA beschermt tegen schade door vrije radicalen. Men moet dan wel een hoge dosis (meer dan 35mg) melatonine gebruiken.
Het is gebleken dat melatonine de terugkeer-kans van melanomen kan verminderen. Hieraan kunnen verschillende mechanismen ten grondslag liggen. Zo wordt de antikanker-werking van melatonine onder meer toegeschreven aan het stimulerende effect dat dit hormoon heeft op het immuunsysteem. Ook spelen de sterke anti-oxidatieve eigenschappen van melatonine waarschijnlijk een belangrijke rol. Verder is vastgesteld dat melatonine een directe remmende invloed heeft op bepaalde typen kankerweefsel, waaronder melanoom. Vermeldenswaard in dit verband is dat op melanoom-cellen receptoren met een hoge affiniteit voor melatonine zijn aangetroffen, en dat deze stof bij in vitro (laboratorium) onderzoek de groei van melanoomcellen blijkt te remmen.
Melatonine vertraagt het verouderingsproces!
Melatonine is, volgens de Life Extension Foundation (lef.org), het meest effectieve middel om het verouderingsproces te vertragen. Duizenden gepubliceerde studies beschrijven hoe melatonine bijna alle ouderdomsziektes, waaronder Hart en vaatziekten, osteoporosis, immuunverzwakking, Alzeimer en Parkinson kan helpen voorkomen of in sommige gevallen, genezen.Dat melatonine in verband met het tegengaan van veroudering belangrijk is blijkt onder meer uit proeven van Pierpaoli en Maestroni, waarbij door orale toediening van dit pijnappelklier-hormoon het optreden van verouderingsverschijnselen bij muizen werd uitgesteld en de levensduur met 25% werd verlengd.
Tijdens het slapen koelen mensen een klein beetje af. Wetenschappers denken dat deze lichte vorm van "vriesslaap" het zelfhelend effect van het lichaam stimuleert. Bij het ouder worden zijn we steeds minder in staat om de temperatuur van het lichaam tijdens de slaap te verlagen. Melatonine suppletie bevordert, ook bij ouderen, deze "vriesslaap". Men denkt dat dit een van de mechanismen is waardoor melatonine levensverlengend werkt.
Beta-blokkers en Valium verminderen de productie van Melatonine
Hartpatiënten krijgen vaak beta-blokkers voorgeschreven. Deze geneesmiddelen remmen de productie van melatonine en kunnen hierdoor slapeloosheid veroorzaken. Overleg met de cardioloog of de laatste beta blocker wat vroeger ingenomen mag worden, bijvoorbeeld om 16:00. Doe dit niet op eigen initiatief! Overweeg melatonine suppletie om het tekort aan te vullen. Beta-blokkers remmen ook de productie van coenzym Q10. Een belangrijke stof voor het goed functioneren van het hart. Overweeg CoQ10 suppletie om het tekort aan te vullen.Ook Valium (diazepam) verlaagt ook de nachtelijke productie van melatonine en kan dus, in principe, slapeloosheid of een kwalitatief slechte slaap veroorzaken. Stop niet zo maar met Valium maar overleg met een arts. Overweeg melatonine suppletie om het tekort aan te vullen.
Is Melatonine veilig?
Melatonine is zeer veilig in het gebruik. Sommige mensen hebben gedurende een lange periode hoge doses (tot 1000mg) melatonine per dag gebruikt zonder dat negatieve bijwerkingen konden worden vastgesteld. Sufheid bij het opstaan was de enige bijwerkingen die werd gerapporteerd.Wie zou Melatonine moeten gebruiken?
Voor mensen met slaapstoornissen is het vaak een goed middel zonder bijwerkingen. Je moet wel op zoek naar een arts die dit wil voorschrijven.De meeste mensen die ouder zijn dan veertig jaar produceren niet meer genoeg melatonine. Voor deze mensen is melatoninesuppletie zinvol. Melatonine versterkt de werking van het immuunsysteem enorm. Dit is belangrijk voor mensen ouder dan veertig jaar. Op deze leeftijd begint n.l. de werking van het immuunsysteem langzaam af te nemen (merkbaar door slechte wondheling, vreemde huidgroeisels, vaak een infectieziekte, enz.).
Vrouwen waar borstkanker veel in de familie voorkomt zouden kunnen overwegen melatonine te gebruiken. Voor mannen met een hoge kans op prostaatkanker geldt hetzelfde. Doe dit wel in overleg met een (orthomoleculair) arts.
Wie zou geen Melatonine moeten gebruiken?
Melatonine, in een hoge dosis, wordt momenteel in Europa beproefd als anti-conceptie middel. Vrouwen die in verwachting zijn of willen geraken moeten geen melatonine gebruiken.Mensen die leiden aan leukemie of een auto-immuun ziekte als Crohn of Reuma zouden alleen melatonine moeten gebruiken als het effect van dit hormoon op deze ziekten beter bekend is. Dat is momenteel nog niet het geval.
patiënten met leukemie kunnen ook geen melatonine gebruiken omdat het de ziekte alleen maar erger maakt.
Sommige artsen ontraden vrouwen met baarmoederkanker melatonine te gebruiken.
Voor diegene die geen melatonine kunnen gebruiken is tryptofaan suppletie misschien een oplossing. De productie van melatonine kan worden vergroot door suppletie met tryptofaan, het aminozuur waaruit bij aanwezigheid van voldoende calcium en magnesium melatonine kan worden vervaardigd. Tryptofaan moet op een lege maag worden ingenomen. Bij voorkeur voor het slapen gaan of gedurende de nacht.
Hoe kom ik aan melatonine en welke dosis is voor mij de juiste?
Melatonine is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Een huisarts of orthomoleculaire arts kan het voorschrijven, het wordt gewoon door de zorgverzekeraar vergoed. Voor de meeste mensen rond de veertig is 1mg melatonine voldoende. Mensen onder de veertig jaar moeten melatonine pulseren. Voor mensen die ouder zijn dan 50 jaar is 3 - 10mg een goede dosis.Voor mensen die aan slapeloosheid leiden is 3 - 10mg een goede richtlijn. Als je 's morgens heel erg suf wakker wordt probeer dan een lagere dosis. Als je begint met melatonine laat de apotheek dan 1mg capsules maken zodat je kan uit proberen wat voor jou de beste dosis is. Melatonine kan ook "onder de tong" ingenomen worden. Hierdoor wordt de lever bij de opname overgeslagen. Bij sommige mensen werkt melatonine op deze wijze beter.
Als je melatonine wilt gebruiken in combinatie met een chemotherapie of ter preventie of als genezing van kanker moeten zeer hoge doses gebruikt worden, raadpleeg in dit geval een orthomoleculair arts (bijvoorbeeld Dr. Dalmulder bij het PMC in Rotterdam, telefoon: 010 - 4147633).
Een ideale melatonine-capsule bestaat voor de helft uit "standaard" melatonine en voor de andere helft uit "time released" melatonine. Deze capsules zijn alleen in Amerika verkrijgbaar. Je kan proberen of de apotheek twee capsules voor je kan maken, een "halve gewone" en een "halve time released". Neem ze tegelijk in. Doe dit nadat je de juiste dosis hebt vastgesteld.
Door lezers gemelde resultaten
Ik wil heel graag weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij. Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!17 apri 2001, vrouw 46 [fibromyalgie]
Reactie
............De huisarts schreef me slaapmiddelen voor maar soms heb ik het idee dat die averechts werken. Als ik die inneem blijf ik zeker wakker. Toen ben ik op internet gaan kijken en heb de site van pillie willie gevonden en dus ook deze channel. Inmiddels ben ik 2 weken bezig met chroom tabletten. Ik ben nu in ieder geval minder depressief en dat scheelt al veel. Ik heb mijn huisarts het hele verhaal van pillie willie onder zijn neus geduwd. Hij bleek nog echt geinterresseerd ook dus toen ik vroeg om melatonine tabletten van 1 mg was hij bereid ze voor te schrijven. Daar begin ik dus vandaag mee en ben heel erg benieuwd ik dagdroom al helemaal van een nachtje slapen.........5 februari 2001, vrouw 33, Eersel [melatonine]
Allereerst vind ik de site buitengewoon goed! Eindelijk goede informatie! Ik wilde graag laten weten dat ook ik goede ervaringen heb met melatonine. Ik heb vaak last van inslaapproblemen, en die zijn nu opgelost. Gelukkig kan ik het nog krijgen bij een drogisterij, ondanks dat het uit de handel is genomen. Ik zou het niet kunnen missen, vooral in noodgevallen! Hopelijk mag het snel weer overal verkocht worden. Een aanrader!Reactie PW
Melatonine is niet echt uit de handel genomen maar het mag nu alleen nog op recept worden verkregen, via bijvoorbeeld een orthomoleculaire arts, dan kost het niets.9 januari 2001, vrouw
Enige tijd geleden met Chroom begonnen - resultaat niet meer zo moe s'middags dus meer energie, maar slapen ho maar. Sinds vorige week melatonine aangeschaft. De eerste nacht 2 tabletten gebruikt. Ik wist niet wat me overkwam - dit was weer eens ouderwets slapen en dromen de volgende dag smiddags verlangde ik al weer naar de avond weer lekker slapen Hoe kan dat nou??Reactie PW
Gewoon, wetenschap! Geen hocus spocus. Dit is in wetenschappelijke kringen al jaren bekend.8 november 2000, vrouw 70
Vooral als ik naar bed ga krijg ik veel pijn en kan dan niet stil liggen en dus niet in slaap komen. Gelukkig heeft mijn huisarts mij uiteindelijk naar een sportinstituut in Groningen verwezen, waar ze zich speciaal inzetten om mensen met chronische pijnklachten te helpen. Daar hoorde ik voor het eerst van fybromyalgie. Ik krijg daar eens per week hydrotherapie. Het is wel heel prettig maar ik merk geen verbetering. Maar ik ben ook nog maar twee maanden bezig. Willy Witsel raadde mij Melatonine aan om beter te kunnen slapen en dat gebruik ik nu al een poosje en ik slaap echt beter.24 juni 2000, vrouw 26, Alphen a/d Rijn [melatonine] [ADHD]
Mijn zoon michael van 4, heeft al 2 jaar last van slaapproblemen met name het inslapen. Hij heeft ADHD aan autisme verwant. 2 jaar kon hij niet inslapen of was nachten in de weer. Eerst hebben we Nedeltran geprobeerd zonder resultaat het verergde het alleen maar. We waren helemaal opgebrand, de arts van het medische kleuterdagverbijf gaf Ritalin voor zijn ADHD waardoor slapeloosheid toenam het was een bijwerking. Dus de slapeloosheid werd nog erger. Sinds een week gebruiken we Melatonine om in te slapen. Je weet na 2 jaar niet wat je overkomt maar na het innemen slaapt hij na 3 kwartier. Hij valt opeens in diepe slaap. We zijn blij met de rust voor ons zoontje want het was al 2 jaar zo knokken, meestal zaten we tussen de 2 en de 3 uur aan zijn bed en omdat het in zijn hoofd zo onrustig was van al die prikkels en zijn hele lichaam maar bleef bewegen kon hij maar niet inslapen. Hij huilde mama ik wil wel maar het lukt niet, het was gewoon zielig.maar dit middel werkt en gaat in combinatie met de Ritalin ook prima.echt een aanrader. Voor het eerst in 2 jaar kunnen we onze zoon binnen 3 kwartier naar bed brengen.Reactie Pillie Willie
Ik heb nog een paar vragen als dat kan.Wat is de dosis die je voor Michael gebruikt? Time Released? Schrijft een arts Melatonine voor? Als dat zo is heeft hij misschien "pulseren" (door de hele week maar zondags niet) voor geschreven?
Reactie Lezer
De dosis die ik voor michael gebruikt is drie milligram melatonin.de inhoud van de capsule is 0.002g melatonin, 2, 51g cellulos microcryst. Misschien heb je er wat aan. Ja ik heb de medicatie voorgeschreven van de kinderarts van het medische kleuterdagverblijf, en mijn huisarts geeft daar ook de toestemming voor. Verbaasd je dat? Nog mijn excuus voor de schrijffouten van mijn berichtje.PS: Michael gebruikt ook zondags dus de hele week. Hij heeft ernstige slaapproblemen namelijk.
Reactie Pillie Willie
Dank voor de informatie.Je kan overwegen om de apotheek 1mg capsules te laten maken om te kijken of hij het op minder "ook doet". Zo kan je zijn "therapeutische dosis" bepalen. Ik slaap bijvoorbeeld uitstekend op 1mg Time Released, mijn vrouw op 2mg, mijn moeder op 5mg. De dosering voor slaapproblemen loopt van 0.5mg - 5mg. Overleg met je arts.
Het verbaasde me inderdaad dat de arts melatonine voorschreef, meestal zijn ze niet zo vooruitstrevend.
Ik heb NADH nog niet bestudeerd maar de volgende zaken ben ik over "wildgedrag" tegen gekomen. Als je besluit om iets te proberen neem dan EEN ding tegelijk dan weet je beter wat wel en niet werkt.
Drinkt Michael melk? Sommige kinderen krijgen wildgedrag van melk. Misschien is het te overwegen hem een halfjaar geen melk en melkproducten te geven.
Suiker zou ik ook schrappen. Pas op: 85% van de suiker die we consumeren zit IN produkten, LEES de Labels.
En tenslotte kan je overwegen om hem een halve multi te geven. Dit is maar een probeersel. Lees op de www.soe.nl site wat kinderen volgens een TNO onderzoek in nederland tekort komen.
Referenties
http://lef.org/prod_hp/abstracts/php-ab200.html#12
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie