Vitamine E
Vitamine E heeft vele functies
Vitamine E is een vet oplosbare anti-oxidant. Het beschermt vooral onze celmembranen tegen de schade die ontstaat door vrije radicalen. Vitamine E is ook in staat om de kettingreactie van vrije radicalen die in ons lichaam ontstaan door de consumptie van onverzadigde vetzuren (ja u leest het goed) te doorbreken. Gebruik daarom altijd vitamine E tegelijk met onverzadigde vetzuursupplementen.Vitamine E werkt synergetisch met selenium en vitamine C waardoor deze stoffen langer werkzaam blijven. Hierdoor wordt ons immuunsysteem versterkt en worden we beter beschermd tegen het ontstaan van kanker.
Wetenschappelijk onderzoek over vitamine E
Een grootschalig bevolkingsonderzoek heeft aangetoond dat in landen waar mensen een "hoger dan normaal" gemiddelde aan vitamine E in hun bloed hebben, minder mensen ten gevolge van een hartziekte overlijden.Een ander onderzoek waarbij 39.910 mannen betrokken waren gaf aan dat deze mannen door een dagelijkse suppletie van 100 - 400 IE aan vitamine E beter beschermd waren tegen hart en vaatziekten dan mannen die geen vitamine E suppletie toepasten. Tijdens dit onderzoek kwam ook naar voren dat een hogere dosis geen betere bescherming gaf. Deze resultaten werden bevestigd door een grootschalig onderzoek dat in 1976 is begonnen en waaraan 87.000 verpleegsters deelnamen. Ook hier nam de kans op hart en vaatziekten sterk af bij die vrouwen die meer dan 100 IE aan vitamine E per dag gebruikten.
In een artikel in de Journal of American Medical Association (JAMA, 1997, 277 17 138-86) wordt aangegeven dat vitamine E suppletie een zeer positieve invloed had op het immuunsysteem. Bij dit onderzoek kregen gezonde mensen boven de 65 jaar extra vitamine E toegediend. Bloedonderzoek gaf aan dat het immuunsysteem reeds na 4 maanden van suppletie werd versterkt. En tenslotte lijkt het er op dat vitamine E suppletie het cholesterolniveau verlaagt en er voor zorgt dat het bloed beter vloeibaar wordt. Hierdoor is er minder kans op trombose.
Bij een vierjarige follow-up onderzoek bij 944 Finse mannen in de leeftijd van 42-60 jaar, die bij het begin van de studie niet aan diabetes leden, werd vastgesteld dat een slechte vitamine E-status gepaard ging met een aanzienlijk verhoogd risico op NIDDM (non-insulin dependent diabetes mellitus).
In totaal bleken 45 van de 944 mannen gedurende de follow-up periode diabetes te hebben gekregen. Vastgesteld werd dat, indien tevens andere risicofactoren voor suikerziekte in de berekening werden betrokken, een slechte vitamine E-status gepaard ging met een bijna viervoudige kans op NIDDM. De sterke beschermende invloed van vitamine E die uit deze bevindingen blijkt ondersteunt de hypothese dat vrije radicalenschade een oorzakelijke factor is bij het ontstaan van NIDDM.
Vitamine E is voor anti veroudering belangrijk omdat
- De kans op hart en vaatziekten verkleint
- Een slecht werkend immuunsysteem versterkt
- De kans op trombose verkleint
- Vitamine E suppletie de kans op diabetes verkleint. Diabetes wordt door sommige onderzoekers als een "snelle verouderingsziekte" gezien.
De juiste dosis
400 IE Vitamine E wordt door velen als een goede basis dosis gezien. Mensen die een zware lichamelijke prestatie moeten leveren of voor een korte periode onder zware stress staan kunnen deze dosis tijdelijk verhogen naar 80 - 1200 IE per dag.Referenties
Vitamin E and ImmunityMeydani SN, Meydani M, Blumberg JB, Leka LS, Siber G, Loszewski R, Thompson C, Pedrosa MC, Diamond RD, Stollar BD JAMA (1997 May 7) 277(17):1380-6
OBJECTIVE: To determine whether long-term supplementation with vitamin E enhances in vivo, clinically relevant measures of cell- mediated immunity in healthy elderly subjects. DESIGN: Randomized, double-blind, placebo-controlled intervention study. SETTING AND PARTICIPANTS: A total of 88 free-living, healthy subjects at least 65 years of age. INTERVENTION: Subjects were randomly assigned to a placebo group or to groups consuming 60, 200, or 800 mg/d of vitamin E for 235 days. MAIN OUTCOME MEASURES: Delayed-type hypersensitivity skin response (DTH); antibody response to hepatitis B, tetanus and diphtheria, and pneumococcal vaccines; and autoantibodies to DNA and thyroglobulin were assessed before and after supplementation. RESULTS: Supplementation with vitamin E for 4 months improved certain clinically relevant indexes of cell-mediated immunity in healthy elderly. Subjects consuming 200 mg/d of vitamin E had a 65% increase in DTH and a 6-fold increase in antibody titer to hepatitis B compared with placebo (17% and 3-fold, respectively), 60-mg/d (41% and 3-fold, respectively), and 800-mg/d (49% and 2.5-fold, respectively) groups. The 200-mg/d group also had a significant increase in antibody titer to tetanus vaccine. Subjects in the upper tertile of serum alpha-tocopherol (vitamin E) concentration (>48.4 micromol/L [2.08 mg/dL]) after supplementation had higher antibody response to hepatitis B and DTH. Vitamin E supplementation had no effect on antibody titer to diphtheria and did not affect immunoglobulin levels or levels of T and B cells. No significant effect of vitamin E supplementation on autoantibody levels was observed.
CONCLUSIONS: Our results indicate that a level of vitamin E greater than currently recommended enhances certain clinically relevant in vivo indexes of T-cell-mediated function in healthy elderly persons. No adverse effects were observed with vitamin E supplementation.
- Blackett AD, Hall DA: The effects of vitamin E on mouse fitness and survival. Gerontology 27:133-135, 1981.
- Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, Giovannucci E, Colditz GA, Willett WC: Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men. New Eng. J. Med. 328:1450-6, 1993.
- Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, Willett WC: Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. New Eng. J. Med. 328:1444-9, 1993.
- MJ Stampfer et al, "Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women", NEW ENGLAND J OF MED 328(1993) 1444-1449
- EB Rimm et al, "Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men", NEW ENGLAND J OF MED 328(1993) 1450-1456
- PM Farrell, JG Bieri, "Megavitamin E supplementation in man", AMERICAN J OF CLINICAL NUTRITION 28(1975) 1381-1386
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie