Voeding met een lage GI en veel vezels

Voeding arm aan koolhydraten en rijk aan vezels met een lage Glycemische Index (GI) is heel gezond. Denk nu niet direct "dan doe ik het goed want ik eet bruinbrood", want bruinbrood heeft een te hoge GI en bevat te weinig vezels. Met twee bruine boterhammen kom je nauwelijks aan de 3 gram vezels, terwijl de mens voor een goede gezondheid meer dan 50 gram per dag nodig heeft. Het is trouwens nog maar de vraag of de mens geschikt is voor het eten van granen, wetenschappers denken van niet. Aanpassingen in onze dagelijkse voedingspatroon heeft een positieve invloed op onze gezondheid nu, maar ook later, als we ouder zijn.

Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiënt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiënten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde. Als u reeds onder behandeling bent van een arts overleg dan met uw arts voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl

Weinig koolhydraten met een lage GI is gezond

Low carb

Volgens onderzoek van Acheson is voeding met weinig koolhydraten (low carb) niet alleen aan te bevelen voor de behandeling van overgewicht maar vermindert deze voeding ook de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten. Auley komt tot dezelfde conclusie: dat voeding met weinig koolhydraten de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten en diabetes type II vermindert.

Slow carb

Gewicht rond het middel
De oermens had normaal gesproken een karig bestaan en at daarom in de herfst zo veel mogelijk fruit (snelle koolhydraten). Alleen in die periode ging de insuline spiegel omhoog waardoor voeding in vet, rond het middel, opgeslagen kon worden. De oermens werd dik en rond want de winter stond voor de deur. Als u gewicht vasthoudt rond het middel eet u te veel snelle koolhydraten. Uw lichaam denkt, net als dat van de oermens, dat de winter voor de deur staat en probeert dik te worden om te overleven. U heeft dan een stoornis die hyperinsulinemie genoemd wordt.
 
De glycemische index (GI) geeft het effect weer dat een voedingsmiddel heeft op de bloedglucose waarde (bloedsuikerspiegel) twee of drie uur na consumptie. Hoe hoger de waarde hoe meer effect de voeding heeft op de glucosewaarde in het bloed. Tafelsuiker heeft bijvoorbeeld een GI van 100. Voeding met een hoge GI, hoger dan 50, is slecht voor onze gezondheid, suiker ook.

Het is inmiddels bewezen dat laag glycemische voeding (slow carb) een gunstig effect heeft op de stofwisselingsziekte met de naam Metabolic Syndrome. Het metabolic syndrome verhoogt de kans op hart en vaatziekten en diabetes type II. Pawlak komt tot dezelfde conclusie. Hij schrijft dat de Glycemische Index een duidelijke correlatie vertoont met de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten en diabetes type II. Voeding met een hogere GI vergroot de kans op deze ziekten.

Granen, zoals bijvoorbeeld bruinbrood, zijn uit oogpunt van GI geen goede keuze. De GI is veel te hoog, rond de 65. Als u gewicht rond het middel vast houdt en vaak honger heeft direct na een maaltijd zou het verstandig zijn om eens twee weken met het eten van granen te stoppen. Stop dus dan ook met brood. Suggesties voor ontbijt en lunch:

  • een halve zalmmoot met groente, bijvoorbeeld boontjes
  • een kaasommelet met 2 - 3 eieren, of gewoon bacon and eggs, begin niet over te veel cholesterol!!
  • yoghurt, liefst zelf gemaakt, zonder toevoeging van granen
  • Kipfilet, met groente
  • Maaltijd salade met tonijn of zalm
  • tussendoor: stukje kaas, handje nootjes, bij voorkeur walnoten, amandelen
Als u tijdens deze twee weken afvalt en overdag geen honger meer heeft, heeft u de stofwisselingsziekte hyperinsulinemie en zijn granen als voeding geen goede keuze voor u. Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat hyperinsulinemie de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten of diabetes vergroot.

Veel vezels in de voeding is gezond

De oermens een planteneter

De primitieve mens was voornamelijk een planteneter. Hij at bladeren, knollen, zaden, bessen af en toe vlees en zelden fruit. Deze plantenvoeding, vooral in de wilde niet gecultiveerde vorm, was zeer vezelrijk. Als we het oerdieet als voorbeeld nemen kunnen we afleiden dat de mens ontworpen is voor een voeding met een koolhydraat / vezel ratio van ongeveer 1 / 1 = 1. Een vezelrijke voeding is gezond.

Rubio rapporteert dat een gevarieerde hoeveelheid van 25 – 30 gram vezels per dag de kans op welvaartziekten zoals kanker, maagdarmziekten, diabetes en hart en vaatziekten kan verkleinen. En het omgekeerde blijk ook waar te zijn. Als u te veel koolhydraten met een hoge GI waarde eet, waarin ook nog te weinig vezels voorkomen, maakt u juist meer kans om deze welvaartziekten krijgen.

Is brood wel zo gezond?

Een koolhydraat / vezel ratio van 2 mag als gezond gezien worden. Dat staat in schril contrast met koolhydraat / vezel ratio voor witbrood, die is 70 en voor bruinbrood 21. De consumptie van brood is dus gezien deze slechte ratio geen goede keuze. De koolhydraat / vezel ratio is veel te hoog. Het is ook maar de vraag of de mens wel geschikt is voor de consumptie van brood.

Vele onderzoeken wijzen er op dat de mens de veranderingen op voedingsgebied die zo’n 10.000 jaar geleden door het ontstaan van de landbouw in een stroomversnelling is geraakt, genetisch gezien niet bij heeft kunnen houden. Een ander onderzoek op dit gebied deelt deze mening. Granen zijn "amper" 4000 jaar geleden geintroduceerd, hier kan je dus met recht spreken van een ware revolutie op voedingsgebied.

Vezelrijke voeding

De volgende voeding bevat veel vezels
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Split erwten
  • Groene erwten
Verder is het verstandig elke dag een rauwkostsalade te eten.

Referenties

Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.
  1. Dietary Carbohydrate and weight control: where do we stand?

  2. Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women

  3. De glycemische index (GI) is een begrip

  4. Metabolic Syndrome

  5. Obesity Reviews

  6. Hyperinsulinemia as an Independent Risk Factor for Ischemic Heart Disease

  7. Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessmen

  8. Cardiovascular disease resulting from a diet and lifestyle at odds with our Paleolithic genome: how to become a 21st-century hunter-gatherer

  9. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century

SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Uw keuze: pilliewillie.nl > 100 jaren jong > preventie > voeding > lage GI en veel vezels

Ondersteun mijn werk en plaats een link naar levensverlenging.pilliewillie.nl

Copyright © 15 March 2008

Site Map Contact

  • Home
  • Resultaten
  • Forum
  • Online therapeut
  • Gratis informatie
  • Zoeken
  • Contact
  • Calorierestrictie
  • Aanvulling voedings tekorten
  • Voeding met een lage GI en veel vezels
  • Gezonde vetten
  • Wetenschappelijk onderzoek