Weinig koolhydraten met een lage GI is gezond
Low carb
Volgens onderzoek van Acheson is voeding met weinig koolhydraten (low carb) niet alleen aan te bevelen voor de behandeling van overgewicht maar vermindert deze voeding ook de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten. Auley komt tot dezelfde conclusie: dat voeding met weinig koolhydraten de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten en diabetes type II vermindert.Slow carb
Het is inmiddels bewezen dat laag glycemische voeding (slow carb) een gunstig effect heeft op de stofwisselingsziekte met de naam Metabolic Syndrome. Het metabolic syndrome verhoogt de kans op hart en vaatziekten en diabetes type II. Pawlak komt tot dezelfde conclusie. Hij schrijft dat de Glycemische Index een duidelijke correlatie vertoont met de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten en diabetes type II. Voeding met een hogere GI vergroot de kans op deze ziekten.
Granen, zoals bijvoorbeeld bruinbrood, zijn uit oogpunt van GI geen goede keuze. De GI is veel te hoog, rond de 65. Als u gewicht rond het middel vast houdt en vaak honger heeft direct na een maaltijd zou het verstandig zijn om eens twee weken met het eten van granen te stoppen. Stop dus dan ook met brood. Suggesties voor ontbijt en lunch:
- een halve zalmmoot met groente, bijvoorbeeld boontjes
- een kaasommelet met 2 - 3 eieren, of gewoon bacon and eggs, begin niet over te veel cholesterol!!
- yoghurt, liefst zelf gemaakt, zonder toevoeging van granen
- Kipfilet, met groente
- Maaltijd salade met tonijn of zalm
- tussendoor: stukje kaas, handje nootjes, bij voorkeur walnoten, amandelen
Veel vezels in de voeding is gezond
De oermens een planteneter
De primitieve mens was voornamelijk een planteneter. Hij at bladeren, knollen, zaden, bessen af en toe vlees en zelden fruit. Deze plantenvoeding, vooral in de wilde niet gecultiveerde vorm, was zeer vezelrijk. Als we het oerdieet als voorbeeld nemen kunnen we afleiden dat de mens ontworpen is voor een voeding met een koolhydraat / vezel ratio van ongeveer 1 / 1 = 1. Een vezelrijke voeding is gezond.Rubio rapporteert dat een gevarieerde hoeveelheid van 25 – 30 gram vezels per dag de kans op welvaartziekten zoals kanker, maagdarmziekten, diabetes en hart en vaatziekten kan verkleinen. En het omgekeerde blijk ook waar te zijn. Als u te veel koolhydraten met een hoge GI waarde eet, waarin ook nog te weinig vezels voorkomen, maakt u juist meer kans om deze welvaartziekten krijgen.
Is brood wel zo gezond?
Een koolhydraat / vezel ratio van 2 mag als gezond gezien worden. Dat staat in schril contrast met koolhydraat / vezel ratio voor witbrood, die is 70 en voor bruinbrood 21. De consumptie van brood is dus gezien deze slechte ratio geen goede keuze. De koolhydraat / vezel ratio is veel te hoog. Het is ook maar de vraag of de mens wel geschikt is voor de consumptie van brood.Vele onderzoeken wijzen er op dat de mens de veranderingen op voedingsgebied die zo’n 10.000 jaar geleden door het ontstaan van de landbouw in een stroomversnelling is geraakt, genetisch gezien niet bij heeft kunnen houden. Een ander onderzoek op dit gebied deelt deze mening. Granen zijn "amper" 4000 jaar geleden geintroduceerd, hier kan je dus met recht spreken van een ware revolutie op voedingsgebied.
Vezelrijke voeding
De volgende voeding bevat veel vezels- Linzen
- Kikkererwten
- Split erwten
- Groene erwten
Referenties
Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.- Dietary Carbohydrate and weight control: where do we stand?
- Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women
- De glycemische index (GI) is een begrip
- Metabolic Syndrome
- Obesity Reviews
- Hyperinsulinemia as an Independent Risk Factor for Ischemic Heart Disease
- Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessmen
- Cardiovascular disease resulting from a diet and lifestyle at odds with our Paleolithic genome: how to become a 21st-century hunter-gatherer
- Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie