Gebruik geen zonnebloemolie en margarine
Zonnebloemolie veroorzaakt hart en vaatziekten
Gebruik geen zonnebloemolie (linolzuur - LA) of op zonnebloemolie gebasseerde producten zoals margarine, deze procuten vergroten de kans op hart en vaatziekten. Plantaardige margarine met de reclame slogan “linolzuur, goed voor hart en bloedvaten” (linolzuur zit in zonnebloemolie) hebben de afgelopen 30 jaar duizenden mensen het leven gekost, voornamelijk aan, cynisch genoeg, hart en vaatziekten.Let op de reclame van margarine producenten. Zij proberen momenteel hun producten aan te prijzen door linolzuur (LA) gezond te verklaren. Koop die producten niet!
Margarine veroorzaakt hart en vaatziekten en mogelijk kanker
Transvetten zijn slecht voor onze gezondheid. Ze verhogen de kans op het verkrijgen van diabetes type 2, hart en vaatziekten, een hartinfarct, prostaatkanker, dikke darm kanker en borstkanker. Bovendien verhoogt de consumptie van transvetten het LDL (slechte) cholesterol, verlaagt het HDL (goede) cholesterol en verhoogt het lipoproteïne-A. Allemaal factoren die de kans op een hartziekte vergroten. Slechts enkele grammen extra van deze transvetten in de dagelijkse voeding vergroot de kans op een van de bovenstaande ziekten aanmerkelijk.
Gebruik daarom geen margarine maar roomboter en vermijd producten uit de frituur, kant en klaar maaltltijden, koek en gebak. Al deze producten bevatten transvetten. Het wordt hoog tijd dat de overheid, net als in vele andere landen al is gebeurt, de regelgeving aanscherpt.
Corrigeer de omega-3 / omega-6 vetzuren balans
In ons Westerse dieet van de laatste 40 jaar overheersen de omega-6 vetzuren. We consumeren veel te veel omega-6 en te weinig omega-3 vetzuren. De omega-6 / omega-3 vetzuren balans is vooral uit zijn evenwicht geraakt door een overmatige consumptie van plantaardige oliën zoals zonnebloemolie (omega-6). In de 70er jaren dacht men nl, ten onrechte, dat plantaardig vet beter was dan dierlijk vet.Door een verandering aan te brengen in de keuze van onze voeding moet er weer een juiste een balans ontstaan tussen de omega-3 en de omega-6 vetzuren. Het is belangrijk dat de één de ander niet overheerst. Het is bij omega vetzuren dus niet een kwestie van “meer is beter” maar meer een kwestie van een juiste balans. Voor het verbeteren van deze balans kan gebruik gemaakt worden van lijnzaadolie (alleen door vrouwen), visolie en olijfolie.
Lijnzaadolie
Lijnzaadolie wordt jarenlang gebruikt als bron voor omega-3 vetzuren, maar uit recent onderzoek blijkt dat dit in ieder geval voor mannen niet aan te bevelen is. Lijnzaadolie kan nl. de kans op prostaatkanker verhogen en de progressie van prostaatkanker versnellen. Lijnzaadolie bevat grote hoeveelheden ALA. Het lichaam maakt zelf van ALA en LNA de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn meer onverzadigd en hebben een langere keten. Maar uit recent onderzoek blijkt dat proces niet erg efficiënt werkt en bovendien afhankelijk is van een groot aantal andere nutriënten en bovendien slechter loopt naar mate we ouder worden. Zo kan er ondanks een voldoende ALA consumptie via bijvoorbeeld lijnzaad toch een EPA en vooral een DHA tekort ontstaan.De consumptie van lijnzaadolie is voor vrouwen aan te bevelen omdat onderzoek aangeeft dat lijnzaadolie gebruikt kan worden bij de preventie en behandeling van borstkanker. Bovendien bevat lijnzaad een grote hoeveelheid aan fyto-oestrogenen die een gunstige werking hebben op de huid.
Visolie - EPA en DHA
EPA en DHA zijn beide omega-3 vetzuren met een lange keten. EPA en DHA kan alleen verkregen worden uit vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis. Vette vis bevat ongeveer zeven maal zoveel omega-3 dan omega-6 waarvan ongeveer 23% in de vorm van EPA en DHA, beide omega-3 vetzuren.Vette vis is gezond voor het hart, vooral vis die niet gekweekt is. Vis bevat veel omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA. Onderzoek geeft aan dat EPA en DHA uit vette vis het risico op hart en vaatziekten vermindert. Voor wie geen vis lust en zich toch wil beschermen tegen hart en vaatziekten is visolie suppletie de enige effectieve oplossing.
Er zijn vele onderzoeken beschikbaar die aangeven dat visolie en met name EPA en DHA gezond zijn voor hart en bloedvaten. EPA en DHA kunnen zowel ingezet worden bij de preventie als bij de behandeling van een reeds bestaande hart of vaatziekte.
Olijfolie
Het gebruik van extra virgin olijfolie blijkt grote voordelen te hebben bij het voorkomen van LDL oxidatie en hoge bloeddruk.Het smaakt niet lekker maar 1 - 2 eetlepels koude extra virgin olijfolie per dag is, net als vroeger de levertraan, een heel gezond idee.
Referenties
Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.- Dietary fat intake and risk of type 2 diabetes in women
- Trans-fatty acids intake and risk of myocardial infarction
- Serum Trans-Fatty Acids Are Associated with Risk of Prostate Cancer in ß-Carotene and Retinol Efficacy Trial
- Dietary trans-monounsaturated fatty acids negatively impact plasma lipids in humans: critical review of the evidence
- The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
- Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)?
- The inhibitory effect of flaxseed on the growth and metastasis of estrogen receptor negative human breast cancer xenograftsis attributed to both its lignan and oil components
- Omega-3 fatty acids in the prevention-management of cardiovascular disease
- Are fish oils beneficial in the prevention and treatment of coronary artery disease?
- Omega-3 fatty acids in the prevention-management of cardiovascular disease
- Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto miocardico
- Dietary olive oil reduces low-density lipoprotein uptake by macrophages and decreases the susceptibility of the lipoprotein to undergo lipid peroxidation
- Olive oil and reduced need for antihypertensive medications
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie