Een gevarieerde voeding bevat onvoldoende vitamines en mineralen
De Nederlandse overheid heeft bij wet vastgelegd dat "een gevarieerde voeding in Nederland voldoende vitamines en mineralen bevat". Op elk voedingssupplement moet deze tekst daarom vermeld worden. Onderzoek in diverse werelddelen geeft echter aan, dat de gangbare industriële landbouwmethode bijdraagt aan een ernstig tekort aan vitamines en mineralen in onze voeding.- Engels onderzoek laat zien dat de gemiddelde inname van selenium de laatste 20 jaar gedaald is tot 30 – 40mg per dag. Terwijl de Engelse overheid aangeeft dat deze waarde, voor het behoud van een goede gezondheid, eigenlijk rond de 70mg per dag (ADH) zou moeten liggen.
- Met de hoeveelheid chroom in onze voeding is het ook slecht gesteld. Zelfs een goed uitgebalanceerde voeding bevat te weinig chroom. In Finland, Zweden en Zwitserland is de dagelijkse inname van chroom maar 50mcg per dag of lager, terwijl de ADH 125mcg per dag bedraagt.
- Van den Berg laat in een onderzoek uit 1996 zien dat de Nederlandse bevolking te weinig vitamine A binnen krijgt. Voor mannen is de inname 830IE en voor vrouwen 650IE, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de overheid respectievelijk 1000IE en 800IE voorschrijft.
- Maar liefst 60 – 79% van de Nederlanders krijgt te weinig foliumzuur binnen waardoor een grotere kans bestaat op een hart en vaatziekten zoals een hartinfarct of een herseninfarct. Deze dodelijke ziekten worden veroorzaakt door aderverkalking (arteriosclerose).
- Nederlanders krijgen ook te weinig B6 binnen. Voor alle bevolkingsgroepen lag de inname van B6 dicht onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dat heeft ernstige gevolgen voor onze gezondheid.
- Helaas, onze gevarieerde voeding, die volgens de Nederlandse overheid voldoende vitamines en mineralen zou moeten bevatten, bevat ook te weinig ijzer en dat geldt vooral voor vrouwen met een leeftijd van 20 - 49 jaar. Maar niet alleen Nederland kampt met dit ijzer tekort. In heel Europa zijn er ijzer tekorten in de voeding, met name in de groep kinderen, menstruerende vrouwen en vrouwen die in verwachting zijn.
- Volgens een Zweeds onderzoek is de inname van magnesium in onze Westerse cultuur te laag. Ouderen vormen een risicogroep, zij lopen een groter risico op een magnesium tekort. Deze tekorten bij ouderen worden in verband gebracht met het ontstaan van Alzheimer.
- Meer dan 20% van de Wereldbevolking heeft een tekort aan zink. In West Europa en Amerika is de dagelijkse zink inname 2,98 - 3,01 mg per dag, terwijl de ADH voor zink voor een volwassene (22 - 50 jaar) volgens het VoedingsCentrum maar liefst 9 - 10mg per dag bedraagt. We kunnen hier dus met recht spreken van ernstige tekorten!!
Verkeerde voorlichting bij het gebruik van vetten
De Nederlandse overheid begon in de 60er jaren met een campagne om de bevolking minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet te laten eten. Dierlijk vet werd in de ban gedaan en plantaardig vet werd gezond verklaard. De industrie reageerde op dit credo met een aantal op plantaardige zonnebloemolie gebaseerde producten. Voorbeelden zijn: zonnebloemolie en plantaardige margarine die werd aangeprezen met: “linolzuur goed voor hart en bloedvaten”. Zonnebloemolie en plantaardige margarine op basis van zonnebloemolie zou het hart beschermen tegen hart en vaatziekten, maar het omgekeerde was waar.Na de introductie van een groot aantal op zonnebloemolie gebaseerde producten nam de incidentie van hart en vaatziekten alleen maar toe. Nu blijkt dat zonnebloemolie, linolzuur, heel slecht is voor het hart. De linolzuur in zonnebloemolie veroorzaakt ontstekingen aan onze vaatwanden en arteriosclerose. Ik begrijp dan ook niet dat de Nederlandse overheid geen waarschuwing doet uit gaan als zoveel onderzoek aantoont dat de meest geconsumeerde onverzadigde olie in Nederland, zonnebloemolie, hart en vaatziekten veroorzaakt.
Linolzuur (zonnebloemolie) is een omega-6 vetzuur en wordt door een verkeerde voorlichting van de laatste 40 jaar heel veel in de voeding gebruikt en is daarom mede verantwoordelijk geweest voor de schadelijke verschuiving in de consumptie van omge-3 naar omega-6 vetzuren. Ernstige gezondheid problemen zoals hart en vaatziekten, hoge bloeddruk, borstkanker, dikkedarmkanker, prostaatkanker astma, artritis, de ziekte van Crohn, depressie, schizofrenie, agressie, bipolaire depressie en ADHD zijn hiervan het gevolg geweest.
Milieuverontreiniging
Dat het niet goed gaat met het milieu in Nederland weten we denk ik allemaal. Door te hoge concentraties fijnstof mag op bepaalde plaatsen zelfs niet meer gebouwd worden. Bovendien worden er milieu normen overschreden, ook in Nieuwegein, waar ik heb gewoond.Maar niet alleen in Nieuwegein worden er milieunormen overschreden. Bij jongeren worden de WHO richtlijnen wat betreft de toelaatbare waarden voor lood en cadmium in Nederland overschreden. Bovendien krijgt 8% van de Nederlanders dagelijks meer PCB's binnen dan door de WHO is toegestaan. En tenslotte werd, door middel van een meetnetwerk voor lucht en water vervuiling, ontdekt dat er in totaal 50 verschillende soorten pesticiden en PCBs in oppervlakte water voorkomen en dat 17 van deze pesticiden en PCBs de maximum toelaatbare waarde is overschreden.
Zoals hierboven is aangetoond bevat een gevarieerde voeding onvoldoende vitamines en mineralen. En dat is zeker waar als we ook rekening houden met de extra hoeveelheid nutriënten die ons lichaam nodig heeft om de toegenomen milieuverontreiniging effectief te kunnen verwerken. Deze lucht en bodemverontreinigingen plegen nl. een extra aanslag op onze toch al marginale nutriënten reserves.
Referenties
Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.- Are there functional consequences of a reduction in selenium intake in UK subjects?
- Dietary chromium intake. Freely chosen diets, institutional diet, and individual foods
- Chromium content of foods and diets
- Vitamin A intake and status
- Folate intake and status among adults in the Netherlands
- Dietary intake among adults with special reference to vitamin B6
- Iron intake and iron status among adults in the Netherlands
- Iron deficiency in Europe
- Environmental magnesium deficiency as a cardiovascular risk factor
- A review of magnesium intake in the elderly. A cause for concern?
- Use of national food balance data to estimate the adequacy of zinc in national food supplies: methodology and regional estimates
- Eerlijk over eten: zink
- Are there functional consequences of a reduction in selenium intake in UK subjects?
- Involvement of CYP 2C9 in Mediating the Proinflammatory Effects of Linoleic Acid in Vascular Endothelial Cells
- High-Energy Diets, Fatty Acids and Endothelial Cell Function: Implications for Atheroscle
- Interplay Between Different Polyunsaturated Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease in Men
- Effects of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Glucose Homeostasis and Blood Pressure in Essential Hypertension
- Dietary modulation of omega-3/omega-6 polyunsaturated fatty acid ratios in patients with breast cancer
- Dietary fat and colon cancer: modulating effect of types and amount of dietary fat on ras-p21 function during promotion and progression stages of colon cancer
- Comparison of fatty acid profiles in the serum of patients with prostate cancer and benign prostatic hyperplasia
- Diet and asthma: has the role of dietary lipids been overlooked in the management of asthma?
- Fish-oil fatty acid supplementation in active rheumatoid arthritis. A double-blinded, controlled, crossover study
- Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune disease
- Depletion of omega-3 fatty acid levels in red blood cell membranes of depressive patients
- Eicosapentaenoic acid treatment in schizophrenia associated with symptom remission, normalisation of blood fatty acids, reduced neuronal membrane phospholipid turnover and structural brain changes
- Increasing homicide rates and linoleic acid consumption among five Western countries, 1961-2000
- Omega 3 fatty acids in bipolar disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial
- Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in children: rationale for its integrative management
- Gemeten overschrijdingen in Nederland in 2005
- Zienswijze bestemmingsplan binnenstad Nieuwegein
- Dietary intake of food contaminants in The Netherlands (Dutch Nutrition Surveillance System)
- Dioxins, dioxin-like PCBs and non-dioxin-like PCBs in foodstuffs: occurrence and dietary intake in The Netherlands
- Pesticide concentrations in air and precipitation in the Netherlands
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie