Vije radicalen wat zijn dat?
Vrije radicalen zijn de bijproducten van de normale stofwisseling. Bij het omzetten van eiwitten, bij de celdeling, bij het produceren van energie, kortom bij alle processen, nodig om het lichaam aan de gang te houden, wordt zuurstof verbruikt en komen in meer of mindere mate vrije radicalen vrij.Vrije radicalen zijn tijdens een van deze stofwisselingsprocessen in het lichaam een elektron (negatief geladen deeltje van een atoom) kwijt geraakt of hebben er een bij gekregen. Vrije radicalen zijn hierdoor negatief of positief geladen, en daardoor bijzonder agressief. Ze willen graag een binding aan gaan met andere stoffen in de buurt om hun elektronen tekort (of overschot) te compenseren. Bijvoorbeeld door een binding aan te gaan met de wanden van de cellen of nog erger met DNA materiaal. Zo ontstaat schade aan de celwanden of aan de informatie die in het DNA is opgeslagen. Verkeerde celdeling (ontstaan van kanker) is dan soms het gevolg.
Een andere oorzaak van het ontstaan van vrije radicalen is onze omgeving: straling, luchtvervuiling, geneesmiddelen, achtergebleven bestrijdingsmiddelen op voedsel, zware inspanningen, alcoholgebruik, stress, zware metalen etc. Bij het verwerken van, en omgaan met al deze invloeden produceert het lichaam (als bijproduct) ook vrije radicalen. Deze vrije radicalen kun je zien als relatief vermijdbaar; je hoeft tenslotte geen grote hoeveelheden alcohol te gebruiken en je kunt ook biologische aardappels eten.
Vrije radicalen en veroudering
Wetenschappers zijn er van overtuigd dat de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen een van de oorzaken is van veroudering. Bij de verbranding van glucose en vetzuren worden er in de mitochondria (energiecentrales binnen in de cel) ongeveer 1000 miljoen vrije radicalen per cel per dag geproduceerd. Dit is een normaal gegeven want bij verbranding komen nu eenmaal schadelijke stoffen vrij. Maar dat is wel één van de reden waarom deze verbranding in de mitochondria door middel van een membraan van de rest van de cel wordt afgescheiden.Vooral de schade die ontstaat aan de mitochondria en de schade aan het DNA heeft grote gevolgen voor onze gezondheid en is direct van invloed op de snelheid van het verouderingsproces.
Al deze beschadigingen door vrije radicalen veroorzaken een zogenaamd biologische afval dat in het in het lichaam achter blijft waardoor de functies van cellen en organen achteruit gaan. Kortom onze gezondheid wordt slechter, we worden sneller moe en gaan zaken vergeten, we worden oud.
Gelukkig heeft het lichaam een zeer effectief systeem om de vrije radicalen af te vangen en ze onschadelijk te maken: het anti-oxidant systeem. Dit systeem voert zijn werk uit met behulp van anti-oxidanten. Een gedeelte van deze antioxidanten kan het lichaam zelf maken, een gedeelte moet echter beslist uit de voeding komen en dat is, gezien de tekorten in de Nederlandse voeding een groot probleem.
Vrije radicalen en ouderdomsziekten
Hart en vaatziekten komen als ouderdomsziekte veel voor. Algemeen wordt verondersteld dat LDL cholesterol, het slechte cholesterol, vaatwandbeschadigingen en daarmee aderverkalking (arteriosclerose) veroorzaakt maar dat is niet zo. Vaatwandbeschadigingen worden voornamelijk door oxy-LDL, veroorzaakt. Oxy-LDL is LDL dat onder invloed van vrije radicalen is geoxideerd. LDL kan zijn schadelijke werk dus alleen doen als de antioxidant status van het lichaam onvoldoende is.Dementie, zoals bijvoorbeeld Alzheimer, wordt ook vaak in verband gebracht met schade die wordt toegebracht door vrije radicalen.
Referenties
Hier vindt u alle wetenschappelijke artikelen die voor deze serie zijn gebruikt.- Free-radical theory
- An integrated view of oxidative stress in aging: basic mechanisms, functional effects, and pathological considerations
- New insights into structure and function of mitochondria and their role in aging and disease
- A concise review of DNA damage checkpoints and repair in mammalian cells
- Oxidative stress, accumulation of biological 'garbage', and aging
- Low Density Lipoprotein Oxidation and Its Pathobiological Significance
- Oxidative damage and Alzheimer's disease: are antioxidant therapies useful?
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie